luni, 16 martie 2015

Poveste

Era întruchiparea omului de 45 de ani, necăsătorit, care locuia doar cu mama. Tatăl a fost omorât pe stradă de un vagabond. Aproape virgin bărbatul, spun aproape, pentru că tentativa lui de pe băncile facultății a rămas fără răspuns. Nu prea avea prieteni. Vreo două, trei cunoștințe de 17, 18 ani de la locul de muncă. În rest, viața și-o petrecea doar acasă. Nu era însă împlinit nici pe partea financiară.

A încercat să termine o facultate de construcții, dar și-a dat seama că asta este ce voia să facă în viitor, așa că a renunțat. De vreo doi ani, tot vine în acest loc de muncă aglomerat, unde se găsesc doar studenți și câțiva pensionari. Încearcă și el, ca puținii angajați ai firmei, să-și facă treaba cum trebuie, și speră într-un viitor îndepărat la o promovare. De fiecare dată când o persoane răspunde la telefon, inima îi crește, iar timbrul vocal, de asemenea.

Vrea ca cu fiecare treabă terminată perfect, să arate că el poate mai mult, că merită promovarea. "Bună ziua, numele meu este X, de la compania X, vă sun în legătură cu X, sunteți amabilă să îmi răspundeți?", se aude o voce aproape matură ce răsună în toată încăperea. Sunt zile în care mai ia și pauză. Se întâmplă însă foarte rar.

 Când mama lui-o femeie trecută de 70 de ani-îi gătește mâncarea lui preferată, varză la cuptor, atunci e o zi cu adevărat specială. Într-un pachețel frumso aranjat, ca pe vremea când mergea la școală, își pune câteva linguri de mâncare și îl duce la serviciu. Pentru a-și dezvălui întotdeauna talentul de bucătar al mamei, lasă pachetul în mini frigiderul de la locul de muncă.

 Dar de cele mai multe ori, aparențele înșală. Casa în care locuiește are doar o cameră și un hol mare.

Bucătăria nu e mai lungă de doi pași, nu ar încăpea în ea mai mult de două persoane. Locuința o cumpărase tatăl lui pe vremea când o curta pe mama sa. N-a fost niciodată sigur că domnișoara o să accepte vreodată, dar după câteva luni nunta a fost aranjată. Nu s-a schimbat nimic în cei50e ani în acea încăpere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu